DOĞALGAZ

Doğalgaz Nedir? 
 
Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak yada petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğal gaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğal gaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT (tetra hidro teofen) ve / veya TBM (Tersiyer Bütil Merkaptan) kullanılır. Karışımın içinde %95 yada daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is,kurum,ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır. 
 
Türkiye' de Doğalgaz 
 
Türkiye' de doğal gazın varlığı 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde tespit edilerek, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikası' nda kullanılmaya başlandı. 1975 yılında Mardin Çamurlu sahasında bulunan doğal gaz, 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikası' na verildi. Kaynaklardaki rezervlerin sınırlı olması tüketimin genişlemesini önledi.
 
1980' li yıllarda yaygın olarak ülkemizde kullanımına başlanılan doğal gaz, başta elektrik üretimi olmak üzere konut, sanayi ve diğer kullanımlarda etkinliğini giderek artırarak günümüzde Türkiye enerji sektörünün temel kaynağı konumuna gelmiştir.
 
Son yıllardaki talep artışı açısından değerlendirildiğinde ülkemiz dünyada en hızlı gelişen doğal gaz piyasalarından birine sahiptir. Türkiye, enerji uzmanları tarafından dünyanın en hızlı gelişen on pazarından biri olarak gösterilmektedir. Özellikle ülkemizde elektrik üretimindeki doğal gaz kullanımı, diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha fazla oranda bulunmaktadır.
 
Türkiye' de tüketime sunulan yıllık doğal gaz miktarı, imzalanan anlaşmalarla 2011 yılında 35 milyar m³ mertebesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle evsel ve sanayi kullanımında doğal gazın kesilme riski yoktur. Gazın büyük bir kısmı elektrik üretiminde kullanılmakta olup olası bir gaz arzı sıkıntısında elektrik santrallerine verilen gaz miktarında azaltılmaya gidilmektedir. Böyle bir durum, bugün için çok az bir ihtimaldir,çünkü ülkemizde gaz arzı talepten fazladır.
 
Türkiye' de de sınırlı bir miktarda doğalgaz çıkmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Türkiye doğal gazı esas olarak Rusya ve İran' dan boru hatlarıyla, Cezayir ve Nijerya' dan sıvılaştırılmış (LNG) olarak deniz yoluyla satın almaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğal gaz temini için anlaşmalar yapmıştır.
 
Ekonomik büyüme ve sınırlı doğal kaynaklar,ülkemizin enerji gereksimini arttırmaktadır. Türkiye stratejik konumu gereği Ortadoğu ve Hazar Denizi doğal gaz üretim alanları ile Avrupa tüketim pazarı arasında köprüdür.